Portal Radio eR
  • Strona główna
  • Twoje zdrowie

Portal Radio eR

  • Strona główna
  • Twoje zdrowie
Twoje zdrowie

Jak poprawić trawienie?

dodane przez Tomasz Jeszczak 27 listopada 2017
Jak poprawić trawienie?

Problemy z trawieniem, objawiające się m.in. wzdęciami, zgagą,  bólami brzucha, gromadzeniem się gazów w żołądu i jelitach oraz nieregularnymi wypróżnieniami  zdarzają się niemal każdemu z nas. Wielu ludzi cierpi z ich powodu permanentnie, sięgając co rusz po apteczne specyfiki, które w pewnym momencie przestają skutecznie działać. Tymczasem w pierwszej kolejności należałoby się zastanowić nad przyczyną, którą z reguły stanowią popełniane przez nas na co dzień błędy żywieniowe.  Zdając sobie z tego sprawę, znacznie lepszy efekt w pozbyciu się kłopotów trawiennych możemy osiągnąć poprzez zmianę złych nawyków, przez które nasz układ pokarmowy zaczyna się buntować. Nie chodzi tu wyłącznie o jakość diety ale też sposób w jaki spożywamy pokarmy i  je przygotowujemy. Wzdęcia i zaparcia bardzo często są bowiem skutkiem jedzenia w pośpiechu lub spożywania zbyt dużych porcji jednorazowo. Przełykanie dużych, słabo pogryzionych kęsów znacznie spowalnia metabolizm, tak samo i obfity posiłek dłużej zalega w żołądku. Podobnie się dzieje, kiedy  często sięgamy po produkty smażone, co dodatkowo obciąża jeszcze wątrobę. Ogólnopolskie Centrum Medyczne szczególnie zwraca na to uwagę konsultując pacjentów w podeszłym wieku, którzy mimo podwyższonego zagrożenia chorobami układu pokarmowego wielokrotnie nie zwracają uwagi na szkodliwe dla nich techniki przyrządzania posiłków.  Pod względem jakości naszego menu chcąc pożegnać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami trawiennymi  powinniśmy zaś unikać wszelkich gotowych dań zawierających sztuczne dodatki smakowe i konserwanty,  artykułów wysoko przetworzonych- wyzbytych witamin oraz błonnika, a także zawierających dużo tłuszczu bądź cukru, który fermentuje w jelitach.  Wzbogacić dietę należy natomiast o warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste jak również zawierające naturalne kultury bakterii przetwory mleczne i kiszonki, nie zapominając jednocześnie o nawadnianiu organizmu.

0 komentarzy
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Tomasz Jeszczak

poprzedni artykuł
Choroba zwyrodnieniowa stawów
następny artykuł
Nietolerancja pokarmowa

Related Articles

Wykrycie i leczenie nadciśnienia

27 listopada 2017

Sposoby na migrenę

27 listopada 2017

Objawy chorób serca

27 listopada 2017

Co najbardziej szkodzi wątrobie?

27 listopada 2017

Jak radzić sobie z cukrzycą

27 listopada 2017

Wszystko o wadach wzroku

27 listopada 2017

Choroba Alzheimera

27 listopada 2017

Nietolerancja pokarmowa

27 listopada 2017

Jak walczyć z alergią

27 listopada 2017

Zwalcz jesienną depresję

27 listopada 2017
  • 1

    II Wschodnie Forum Biznesu

  • 2

    Waldemar Pawlak zachęca do głosowania na PSL

  • 3

    Dziś rusza Tydzień Modlitw o Jedność Chrześcijan

  • 4

    Prof. Włodzimierz Krolopp nie żyje. Pogrzeb w środę 23.10.2013

  • 5

    Dawca szpiku poszukiwany!

  • Jesień życia może być przyjemna – Geria Medica

  • Dziś rusza Tydzień Modlitw o Jedność Chrześcijan

  • II Wschodnie Forum Biznesu

© Copyright 2017 RadioER.pl