Problemy z trawieniem, objawiające się m.in. wzdęciami, zgagą, bólami brzucha, gromadzeniem się gazów w żołądu i jelitach oraz nieregularnymi wypróżnieniami zdarzają się niemal każdemu z nas. Wielu ludzi cierpi z ich powodu permanentnie, sięgając co rusz po apteczne specyfiki, które w pewnym momencie przestają skutecznie działać. Tymczasem w pierwszej kolejności należałoby się zastanowić nad przyczyną, którą z reguły stanowią popełniane przez nas na co dzień błędy żywieniowe. Zdając sobie z tego sprawę, znacznie lepszy efekt w pozbyciu się kłopotów trawiennych możemy osiągnąć poprzez zmianę złych nawyków, przez które nasz układ pokarmowy zaczyna się buntować. Nie chodzi tu wyłącznie o jakość diety ale też sposób w jaki spożywamy pokarmy i je przygotowujemy. Wzdęcia i zaparcia bardzo często są bowiem skutkiem jedzenia w pośpiechu lub spożywania zbyt dużych porcji jednorazowo. Przełykanie dużych, słabo pogryzionych kęsów znacznie spowalnia metabolizm, tak samo i obfity posiłek dłużej zalega w żołądku. Podobnie się dzieje, kiedy często sięgamy po produkty smażone, co dodatkowo obciąża jeszcze wątrobę. Ogólnopolskie Centrum Medyczne szczególnie zwraca na to uwagę konsultując pacjentów w podeszłym wieku, którzy mimo podwyższonego zagrożenia chorobami układu pokarmowego wielokrotnie nie zwracają uwagi na szkodliwe dla nich techniki przyrządzania posiłków. Pod względem jakości naszego menu chcąc pożegnać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami trawiennymi powinniśmy zaś unikać wszelkich gotowych dań zawierających sztuczne dodatki smakowe i konserwanty, artykułów wysoko przetworzonych- wyzbytych witamin oraz błonnika, a także zawierających dużo tłuszczu bądź cukru, który fermentuje w jelitach. Wzbogacić dietę należy natomiast o warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste jak również zawierające naturalne kultury bakterii przetwory mleczne i kiszonki, nie zapominając jednocześnie o nawadnianiu organizmu.
Jak poprawić trawienie?
poprzedni artykuł