Nietolerancja pokarmowa wielokrotnie bywa utożsamiana z alergią, choć w rzeczywistości są to dwie różne dolegliwości. Co prawda mają podobne podłoże, ale różnią się symptomami, ich nasileniem oraz skutkami względem naszego zdrowia. Nietolerancja występuje zdecydowanie częściej niż alergia, ma łagodniejszy przebieg. Oznacza nadwrażliwość na dany produkt spożywczy bądź jego składnik. Objawia się przeważnie dolegliwościami ze strony układu pokarmowego po spożyciu „alergenu” w ilości większej niż śladowa, takimi jak wzdęcia, nudności, biegunka, czasami wymioty. Mogą towarzyszyć temu również bóle głowy, uczucie zmęczenia, przewlekły katar, podwyższone ciśnienie tętnicze oraz przejściowe problemy skórne (wysypka, suchość skóry). Jako, że reakcje te następują z opóźnieniem, tj. nawet po kilku godzinach od zjedzenia źle tolerowanego pokarmu Ogólnopolskie Centrum Medyczne zachęca do poddania się specjalistycznym, całkowicie nieinwazyjnym testom, które w razie podejrzeń pomogą postawić trafną diagnozę. Choć dolegliwość nie stanowi zagrożenia dla życia pacjenta, warto ją leczyć poprzez zastosowanie diety eliminacyjno-rotacyjnej, bowiem lekceważona znacznie obniża komfort życia. W naszym społeczeństwie najbardziej popularna jest nietolerancja laktozy (mleka oraz przetworów mlecznych) oraz glutenu występującego w pszenicy. Bazując na tych przykładach należy zatem nabiał oraz mąkę pszenną i jej przetwory zastąpić innymi produktami, zwracając szczególną uwagę na to aby nie doprowadzić organizmu do niedoborów składników odżywczych. W przypadku łagodnej nietolerancji laktozy dobrym wyjściem może być również zażywanie preparatu pro biotycznego, dzięki któremu na okazjonalne skosztowanie sera czy jogurtu możemy sobie bez obaw pozwolić.
Nietolerancja pokarmowa
poprzedni artykuł